maanantai 5. maaliskuuta 2018

#154 TÄYDELLISIÄ RAVIVÄISTÖJÄ KOHTI

Ystävänpäivänä 14.2. (postaus tulee siis vajaa kuukauden myöhässä, hups) minulla oli kauden seitsemäs tunti. Kyseessä oli siis helmikuun toinen tunti. Edellisellä viikolla Trudy oli ihan hyvä, sillä meni vain hermot väistöihin, joten niistä ei oikein tullut mitään. Poni viskoi päätään, ei keskittynyt ja se ei tuntunut edes jaksavan yrittää. Seuraavan tunnin aiheeksi jäi siis taas väistöt ja päästiin kokeilemaan niitä vauvaponin kanssa ensimmäistä kertaa kunnolla ravissa! 

4.1. C Nonna
Tuntini on siis aina keskiviikkoisin kello 17, joten tulin tallille neljältä. Listat eivät olleet vielä tulleet, mutta tiesin silti, että menen Trudylla. Olenhan minä kohta senkin otuksen kanssa treenaillut kohta kuusi kuukautta. Aika menee niin nopeasti! 
Ennen tuntia meillä on muutaman ryhmäläiseni kanssa tapana jakaa viikon kuulumisia ja siinä meni taas se 30 minuuttia. Puolelta aloitin Trudyn harjaamisen ja se oli yllättävän kiltisti. Aikaisemmilla viikoilla se on ollut täys nirppanokka kaiken suhteen. Vatsan alta ei saisi harjata, jalkoihin ei saa koskea ja muuta. Nyt kuitenkin poni antoi tehdä kaiken ihan kiltisti. 

Varustin ponin ja laitoin omat varusteet päälle. Päätin tällä kertaa jättää raipan talliin ja ottaa kannukset. Trudy on muuten tosi kiva ja mukava ratsastaa, mutta se reagoi tosi hitaasti pohkeeseen. Kannuksilla se terävöityy jo alusta alkaen. Maneesissa nousin selkään, säädin jalustimet, kiristin vyön ja lähdin uralle kävelemään. Kun kaikki olivat valmiita ja vyöt katsottu opettajan luona, otimme ohjat tuntumalle. Aloitimme tunnin tekemällä pysähdyksiä, sillä jatkoimme edellisviikon väistöharjoituksia. Tarkoituksena oli, että ponit kuuntelisivat kaikkia apuja jo heti alusta alkaen. Pysähdykset ovat siinä mielessä hyvä harjoitus, että tulee käytettyä istuntaa sekä ohjaa ja pohjetta. Jälkimmäisitä ehkä päästään vielä joskus eroon ja opin ratsastamaan istunnan avulla. 

Alkuun mikään ei oikein sujunut. En tiedä miksi, mutta Trudy koko ajan käveli ihan vinossa ja kiemurteli. Ajattelin, että satula olisi huonosti tai vastaavaa, joten pyysin opettajaa katsomaan. Ei siinä ollut mitään vikaa, joten jatkettiin tuntia. Pysähdykset alkoivat pikkuhiljaa  sujua, kun pidin tasaisen tuntuman ja jalat lähellä ponin kylkiä. Trudy ei jaksanut aina jäädä seisomaan, mutta loppuun saatiin ihan ok pysähdyksiä. 


Jatkettiin vielä käynnissä, mutta jatkettiin hetki kolmikaarisen kiemurauran parissa. Asetus oli jotenkin tosi vaikea löytää, koska Trudy tuntui vastustavan kaikkia minun apuja. Mentiin kolmikaarista pelkästään vasemmalle, ihan vain ponien vertymisten takia. Siirsimme ponit raviin ja jatkoimme kolmikaarista. Trudy ei millään olisi halunnut liikkua kunnolla eteenpäin ja puski ihan järjettömästi sisälle, jopa uralta. Opettaja antoi minulle sitten lyhyen raipan, jolla kosketin aina välillä Trudyn kaulaa, jos se lähti puskemaan. 

Raippa auttoi ihan super paljon ja Trudy kulki mun alla just sillälailla, miten minä halusin. Päätin pitää raipan koko lopputunnin, jos poni lähtisi puskemaan vielä sisälle tai muuta vastaavaa. Jätettiin kolmikaarinen pois ja tulimme kaikki isolle keskiympyrälle vasemmassa suunnassa ravaamaan. Trudy oli onneksi jo paljon parempi ratsastaa, kuin alussa, joten pystyin hyvin valmistella laukannoston. Saan nostaa Trudylla laukan aina ensimmäisenä, jos se sattumalta lähtisi jotain säätämään. Tuli kuitenkin aika hyvä nosto eikä poni tehnyt mitään. Jatkettiin ympyrällä hetki laukkaa. 

Sain jotenkin tosi hyvin istuttua Trudyn laukassa pystyssä, koska ongelmana on ollut nyt oikeastaan koko kauden, että nojaan laukassa eteen. En tiedä mistä se on tullut, sillä aikaisemmin minulla ei ole ollut sellaista ongelmaa. Poni laukkasi ihan mukavasti eteenpäin ja sain itse istuttua sen laukassa, joten olen tyytyväinen vasempaan laukkaan.
Annettiin poneille ensimmäisten laukkojen jälkeen pitkät ohjat ja hengähdystauko ratsastajille. 


Päivän tehtävänä oli siis väistöt ja päästiin tekemään niitä myös ravissa. Aloitettiin kuitenkin ihan käynnissä. Tehtiin niin, että pitkän sivun alussa lähdettiin väistättämään ponia sisälle päin. Apuna oli molemmilla sivuilla puomit sivun suuntaisesti apuna, ja sen sisäpuolelle piti saada poni väistätettyä. Väistön jälkeen ei palattu takaisin uralle, vaan suoristettiin poni ja jatkettiin pitkä sivu uran sisäpuolella loppuun. Alla havainnoillistava kuva :


Aloitettiin väistöt ensin vasemmalle. Jo ensimmäisestä väistöstä alkaen, Trudy oli ihanan yhteistyöhaluinen. Edellisellä viikolla, kun mentiin väistöjä ympyrällä, poni ei yhtään kuunnellut. Yhdessä vaiheessa jäätin paikoille jumittamaan ja kaikessa siinä hässäkässä poni hypähteli paikallaan ihan oudosti. Tosin syytän aika pitkälti itseäni, koska ratsastin sen tunnin todella huonosti. 


Nyt kuitenkin väistöt sujuivat! Aloitettiin Trudyn kanssa ihan parista onnistuunesta väistöaskeleesta. Huomattiin opettajan kanssa kuitenkin, että poni menee ne niin helposti ja hyvin, niin tein joka kerta aina enemmän askelia. Lopulta saatiin tähän vasempaan monta hyvää ristiin menevää askelta. Ihan huippua! Trudy on siis sen verran kokematon, että väistöissä ei vielä oikein tajua, miten sen pitäisi liikutella jalkoja. Koko ajan ollaan kuitenkin menossa eteenpäin. 
Siirrettiin ponit harjoitusraviin ja jatkettiin väistöjä. Puomeja oltiin siirretty aavistuksen verran keskihalkaisijaa kohti ja väistöjä tehtiin vain ihan muutama askel eikä enää kierretty puomia. Trudy staraili raviväistöissä olemalla ihan super! Se oli tosi pehmeä, eikä taistellut jokaista apuani vastaan. Saatiin todella paljon kehuja, varsinkin niistä väistöaskelista, mutta myös siitä, että poni pysyi koko tehtävän läpi hyvin pyöreenä. 

Varsinkin alkuvuoden epäonnistuneiden tuntien jälkeen noin hyvät raviväistöit tuntuivat meille ihan uskomattomalta. Kehuja sateli ponille koko ajan, kun se oli niin hieno. Vaihdettiin suunta oikealle, joka osoittautui paljon vaikeammaksi. Varsinkin käynnissä Trudy viskoi sen päätään, eikä oikein jaksanut enää keskittyä. Ainakin parit ensimmäiset bväistötö tähän suuntaan se vaan puski läpi. Onneksi sain opettajan avulla korjattua oman ulko-ohjani takaisin käteen ja ponin alleni. 

Sitten sujui heti paljon paremmin, vaikka ponin keskittyminen herpaantui muutamia kertoja saatiin ihan hyviä väistöaskelia. Ehkä juuri tuo pään viskominen olisi kiva saada pois ja Trudy keskittymään sata prosenttisesti koko ajan. 


Ravissa Trudy taas alkuun juoksi minun alta pois, eikä kuunnellut. Sain tehdä sitten päätyihin voltteja, jotta ponin keskittyminen pysyisi ja saisin sen paremmin avuille. Voin suoraan sanoa, että vasemmalle raviväistöt olivat aika paljon parempia.

Ei tähänkään suuntaan ne huonostikkaan menneet, mutta jäi silti vähän epämääräinen olo. Trudy pysyi kuitenkin lopussa hyvin tuntumalla, eikä enää joussut alta. Onneksi on aina osaava opettaja vieressä neuvomassa, koska muuten ei oltaisi saatu loppuun tähäänkin suuntaan pari ihan okei väistöä. Lopputunnista ravattiin vielä uralla ja tehtiin isoja ympyröitä. Saatiin nyt tunnin parasta ravia. Trudy kuunteli minua ja oma tehtäväni oli vain pitää pohje lähellä ja kädet paikallaan. Poni ravasi tosi hyvin ja ihan lopussa, kun annoin sille vähän pidemmän ohjan, se venytti askeltaan tosi mukavasti. Trudya on ilo ratsastaa, kun se on kuitenkin niin helposti säädeltävissä, vaikka siltä ei aina tunnukkaan. Oikeat nappulat on tainnut alkaa löytyä...
Trudy meni vain minun tunnin, joten vein sen talliin. Otin varusteet pois, harjasin ponin ja pesin suitset. Poni oli ihan poikki tunnin jälkeen, ettei se jaksanut edes välittää, kun tulin sitä harjaamaan. Yleensä se on hirmu seurallinen. 

Essi

2 kommenttia:

 1. Kiva tää sun kirjoitustyyli! Tätä postausta oli mukava lukea ja selitit tunnista mielenkiintoisella tavalla :) Mahtava kuulla, että koitte onnistumisia noiden väistöjen suhteen! Mäkin sain taas hiljan huomata, että pienistäkin onnistumisista voi saada todella hyvän fiiliksen! :)

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Suvi! Itselleni on tärkeitä nuo pienet onnistumiset. Oli se sitten yksi hyvä väistö, laukannosto tai muu vastavaaa. Kaikesta niin pienestäkin voi hymyilyttää koko seuraava viikko :)

   Poista