perjantai 31. maaliskuuta 2017

#104 HANSKAT KOVILLA, AINAKIN SUFFELIN KANSSA

Moi!

Postaus tuleekin myöhemmin mitä luulin, mutta ei anneta sen häiritä. Pari viikkoa sitten olin taas tiistaina tallilla. Ja ratsuna yllätys Suffeli. Jos siitä tulisikin mun uusi vakkari? No,, kuitenkin, tulin tallille n. kuudelta, jonka jälkeen pesin Aronin satulan. Nonna otti minusta ja Aronista kuvia ja niistä tuli ihan super kivoja! Suffeli oli edellisellä tunnilla, joten minun ei tarvinnut laittaa sitä kuntoon. Edellisenä päivänä poni oli kuulemma ollut vähäsen energinen ja possuillut, joten vähän varauksella lähdin tunnille.  Maneesissa nousin selkään ja säädin jalustimet. Meillä oli tänään sijainen ja tunnin aiheena oli voltit. Kun olin valmis, lähdin kävelemään uralle pitkin ohjin. Ohjat otettuamme, aloitimme itsenäisen alkuverkan oikeaan. Ensin ihan vain käynnissä molempiin suuntiin. Tein isoja ympyröitä Suffelin kanssa, jotta se keskittyisi työhön ja alkaisi taipumaan. Poni oli alusta alkaen aika hyvä ratsastaa. Vaihdettiin suunta ja käyntityöskentely jatkui. Tein samoja isoja ympyröitä ja Suffeli alkoi taipumaan jo ihan mukavasti.
Suunnanmuutos tehtiin itsenäisesti ja jatkettiin vielä itsenäisesti, mutta nyt ravissa. Suffeli alkoi jo vähäsen rentoutuakkin, mikä oli tietenkin pelkkää plussaa.
Tämä itsenäinen verkka meni ainakin ravin osalta hyvin. Sain jo alusta alkaen ponin ravaamaan kunnolla, isoja askelia, eikä sellaista tikitystä. Kun Suffeli ravasi hyvin, se tuli myös enemmän alle ja sain sitä kautta ratsastettua ponia vielä paremmin! Esimerkiksi nyt se taipui jo hyvin, vaikka oltiin vasta alkutunnissa. Suunta vaihtui vasempaan ja Suffeli oli vieläkin hyvä. Kokeilin myös muutamat väistöt ravissa ja poni kuunteli minua tosi hyvin.Jokainen sai vielä lopuksi ottaa muutaman pätkän laukkaa mukaan verkkaan. Itse päätiin, että nostan keskiympyrällä laukan. Ensimmäinen nosto oli jälleen oikein mielenkiintoinen. Suffeli pompahteli ja hyppi paikallaan, jolloin sain käskeä sitä oikeasti liikkumaan. Kun poni liikkui, se oli oikein kiva. Sain ottaa runsaasti pidätteitä, mutta ei mennyt pitkää aikaa, kun Suffeli laukkasi tosi nätisti. 
Annettiin poneille laukan jälkeen pitkät ohjat.Otimme ohjat hetken päästä käteen ja aloitimme päivän tehtävän, jota teimmekin koko lopputunnin. Toisen lyhyen sivun kulmiin voltit ja toiselle lyhyelle sivulle pääty-ympyrä. 
Aloitettiin tehtävän tekeminen käynnissä. Helposti jäin kahdella voltilla hidastamaan Suffelin käyntiä ja katsomaan alaspäin. Tämä meidän sijainen antoikin mulle tunnin tavoitteeksi, että en katsoisi alas. 
Pääty-ympyrä meni suurimmaksi osaksi tosi hyvin. Välillä ympyrästä ei tullut niin, no ympyrää, mutta se oli ihan oma vikani. Suffeli kuitenkin taipui tosi hyvin. Siirrettiin ponit raviin ja tehtiin sama tehtävä ravissa. Nyt sain jo pidettyä katseeni paremmin ylhäällä, vaikka välillä se vajosikin takaisin alas. Volteilla (tähän vasempaan) sain Suffelin ravaamaan hyvin ja suht. hyvin taipumaankin. Pääty-ympyrät alkoi sujumaan oikeastaan aika hyvin, kun sain ponin kunnolla pohkeiden väliin ja vähän jo myötäämäänkin! 
Kun ravissa oltiin työskennelty tarpeeksi, tehtiin pääty-ympyrä laukassa ja voltit käynnissä. Suffeli alkoi myödätä volteilla jo ihan kunnolla, mutta laukassa poni päätti, että voidaan mennä vähän kovempaa. Suffeli alkoi ensimmäisessä laukannostossa pomppia oikein mielenkiintoisesti. Onneksi tunnin aiheena oli voltit, sillä niillä Suffelia saa ratsastettua tosi hyvin. Kun Suffeli meni sitten vähän kiirehtiväisesti, niin sain laukata ympyrällä vähän enemmän, jotta saisin ponin rauhalliseksi. Kun sain ulko-ohjan ja -pohkeen läpi niin Suffeli laukkasi tosi hyvin! Super poni!

 välikäynnit


Vaihdettiin suunta oikeaan ja samaa tehtävää jatkettiin. Tehtiin ensin ihan vain ravissa. Suffeli oli nyt jo paremmin ohjan ja pohkeiden välissä. Volteilla sain katsettanikin nostettua ylöspäin, eikä se tipahdellut koko ajan alas. Pääty-ympyrät menivät nyt paremmin, mutta Suffeli vieläkin vähän kiirehti. 
Taas, kun ravissa oltiin työskennelty tarpeeksi, siirsimme ponit käyntiin ja teimme voltit käynnissä sekä pääty-ympyrän laukassa. Suffeli taas laukannostoissa vähäsen pomppi, mutta ei niin pahasti. Sain taas laukata vähän enemmän ympyrällä, jotta löytäisin kunnolla ulko-ohjan ja ulkopohkeen. Volteilla poni oli vähän kiireinen, eikä kuunnellut niin hyvin, mutta ihan ok. 


 
 Jäljellä oli enää loppuravit. Ja nyt Suffeli oli niin rento! Haki muotoon ja ravas isoja askelia. Opettajakin kehui ja sanoi, että mun poni meni tosi hyvin. Suffeli oli vaan niin hyvä ratsastaa, että jäi tosi hyvä fiilis tunnista. Loppuravien jälkeen loppukäynnit ja talliin. Poni oli kyllä ihan hikinen tunnin jälkeen!

Kiitos Nonnalle kuvista! Harmi, että hän pystyi kuvaamaan vain alkutunnin, sillä olisi ollut kiva saada lopputunnistakin kuvia. No tällä kertaa näin.

 Essi

2 kommenttia:

  1. Mitä tykkäsit tosta opesta? se on ollut mullakin joskus sijaisena... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kiva :) Välillä ehkä vähän liian tiukka, mutta muuten kyllä tykkään!

      Poista