sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

#100 PONI YLLÄTTI POSITIIVISESTI

Hei!

Tiistaina olin taas tallilla, sekä ratsastamassa. Minulla luki listassa Whoopi, joka vaihtui kuitenkin Karpalon kautta Suffeliin. Opettajamme ei muistanut, että se kenen piti mennä aluksi sillä, on aivan liian pitkä Karpalolle. Sitten minä sain sen, mutta mietin, että kun Ruusukin on jo minulle pieni, niin Karpalohan hukkuisi alleni. Sain kuitenkin sen vaihdettua lopuksi Suffeliin, joka oli tosi hyvä juttu. 
Ennen omaa tuntiani olin taluttamassa alkeiskurssilla. 


 Kiitos Idalle, joka laittoi minulle Suffelin kuntoon ja toi maneesiin. 
Maneesissa nousin selkään, säädin jalustimet ja kiristin vyön. En edes tiedä miksi, mutta Suffelin selkä tuntui tosi oudolta istua. Tunti aloitettiin normaalisti pitkin ohjin. Kun otimme ohjat, aloitimme tekemällä toiselle lyhyelle sivulle ison pääty-ympyrän. Suffa oli alusta alkaen tosi kiva molempiin suuntiin käynnissä. Ei vielä ihan kunnolla rento, mutta taipu ainakin kivasti. Sain myös kehuja siitä, että ratsastin Suffelia hyvin jo käynnissä. 


 
 Kun siirrettiin raviin, Suffeli otti vähän kierroksia ja nosti laukan. Se laukkasi pari askelta paikallaan, mutta ei mitenkään yrittänyt lähteä. Kun sain raville hyvän tahdin, että se ei ollut tikitystä, niin Suffelista tuli tosi kiva. Välillä sitä sai kuitenkin jopa käskeä eteenpäin. Suffelin ravi on tosi helppo istua, kun sen sai ravaamaan isoja askelia. Teimme ravissa myös pääty-ympyrää. Ympyröistä saatiin kehuja, sillä ratsastin kuulemma niistä hyvän kokoisia ja poni taipui kivasti. Suffeli oli myös hyvin pohkeen edessä, vaikka välillä vähän hidasteli, jos en ratsastanut kunnolla. 


 Vaihdettiin suunta kokorataleikkaalla oikealle ja tehtiin vielä pääty-ympyrää siihen suuntaan. Oikeaan Suffeli oli aika samanlainen, kuin vasempaan. Ehkä vähän huonompi, mutta ei paljoa. Minun piti vaan olla tarkkana, että pidin myös ponin ulkolavan mukana ympyrällä. Muuten Suffeli puski ulkolapa edellä ulos. Muutaman kerran sain käskeä ponia ihan kunnolla, kun ravi tuntui hyytyvän. Ympyrät olivat yllättävän hyviä, niistä tuli oikean kokoisia ja tahti pysyi hyvin. Kehuja sain nyt siitä, että ratsastin tosi eleettömästi.  Nyt tehtiinkin oikealle pääty-ympyrä laukassa. Tällä kertaa minua ei edes jännittänyt, siltiesin jo mitä pitää tehdä, jos poni lähtee. Istuin harjoitusraviin ja nostin laukan. Ensin Suffeli yritti hetken heiluttaa päätään ja vetää sitä alas, mutta tosi nopeesti sain ponin hallintaan ja se lopetti pään heiluttamisen. 
Nostin aina laukan, kun oli tilaa ja Suffeli oli super! Ei yrittänyt lähteä tai muutakaan pelleillyt. Tunsi ihan, että se oli tosi miellyttämishaluinen ja kuunteli. Tosi tyytyväinen olin tämän suunnan nostoihin. Laukan ulkopuolella mentiin harjoitusravia ja teimme muutamia siirtymiä. Niissäkin Suffeli oli tosi hyvä ja vihdoin alan oppia, että siirtymisissäkään ei ohjaa saa vain heittää pois


Vaihdettiin suunta vielä vasempaan. Pääty-ympyrä tehtiin nyt taas laukassa. Tähän suuntaan Suffeli oli vähän parempi ja laukat nousi paremmin. Pari kertaa Suffeli ennakoi ja nostettiin laukka jo pitkällä sivulla. Istuntani oli jo alkutunnista aika hyvä, ja kädetkin pysyivät ylhäällä! Loppuun saatiin mielestäni tosi hyviä nostoja ja opettajakin kehui niitä. 
Harjoitusravissa siirtymiset meni super hyvin! Suffeli oli avuilla ja kuunteli mun pidätteitä, sekä istuntaa. Tähän oli hyvä päättää pääty-ympyrä tehtävä ja ponille pitkät ohjat.  Kun taas ohjat otettuamme, aloitimme työskentelyn pituushalkaisijalla. Ensin tehtiin vaan niin, että tultiin toisen lyhyen sivun keskeltä halkaisijalle, suoristimme ponin ja kävelimme loppuun, jossa käänsimme vasemmalle tai oikealle. Ravasimme pitkät sivut harjoitusravissa.
Suffeli oli tosi hyvän tuntuinen. Olin erityisen tyytyväinen siihen, että sain ponin suoristumaan hyvin ja kulkemaan suoraan halkaisijalla. Yritin kääntää aina erisuuntaan, jotta Suffeli kuuntelisi kunnolla minun apujani. Opettajani kehui nyt, että ravin tahti pysyi hyvänä koko tehtävän ajan!


  
Jatkettiin samaa tehtävää, mutta pituushalkaisijalle lisättiin väistö. Suffelilla nämä oli tosi helppoja, kunhan muistin pitää ohjat kädessä. Väistöistä tuli opettajanikin mielestä hyviä. Tein väistöt vuorotellen vasemmalle ja oikealle. Oikealle ne oli aluksi jotenkin vaikeita, mutta loppuun saatiin siihenkin suuntaan super hyvä väistö!
Tunnin viimeinen tehtävä oli tehdä väistö ravissa. Ja taas meillä meni hyvin. Mä vaan istuin, ratsastin vähän pohkeella ja pidin ohjien tuen, niin Suffeli teki heti mitä pyysinkin. Poni alko pikku hiljaa myös myödätä ja rentoutua kunnolla. Nyt ei näkynyt enään mitään puolieroja, vaan Suffeli oli hyvä molempiin suuntiin. Viimeisenä vielä loppuravit sekä -käynnit. Olen tosi tyytyväinen tuntiin. Toivottavasti ensi viikolla pääsiosin jatkamaan Suffelin kanssa!

Kiitos Nonnalle kuvista ja kaikesta muustakin avusta tiistaina! Essi

2 kommenttia: