sunnuntai 11. joulukuuta 2016

#81 TAIVUTUKSIA


Moi!

Tänään olisi pitkästä aikaa ratsastuspostauksen vuoro!
Olin siis 6. päivä taas normaalisti ratsastamassa, kuten sen päivän My Daysta saatoitte huomata. 

Tulin tallille n. 15 yli 10, kun oli vapaapäivä ja tunnit oli siirretty aamupäivälle. 
Aloitin heti Ruusun harjaamisen, jonka tein extra siististi, kun oli oikeasti aikaa. 
Viisitoista vailla laitoin Ruusulle satulan ja suitset. Sitten lähdettiinkin jo maneesille.
Maneesissa nousiin selkään, säädin jalustimet ja kiristin vyön. Sitten lähdin uralle kävelemään.

Kuvat ovat viime tunnilta! :) (C) Inka
Kun otettiin ohjat, aloitimme ravissa tekemään voltteja ja ympyröitä. Ruusu oli alussa todella kiireinen, mutta aika nopeesti rauhottui. Volteilla yritin saada Ruusun taipumaan vain ihan vähäsen ja ratsastaa enemmän istunnalla, kuin ohjalla. Loppuen lopuksi sekin onnistui. 
Kun oltiin ravailtu vasempaan, vaihdettiin suunta oikeaan kokorataleikkaalla. 
Teimme samat ympyrät ja voltit myös oikeaan. Ruusu oli selkeesti paljon jäykempi ja vaikeempi ratsastaa oikeaan. Oikea on mulle itselleni myös vaikeampi suunta. Aluksi en saanut ponia taipumaan mitenkään ympyröillä, mutta sitten hokasin, että jos en jännitä olkapäitäni ja pidä kättä jäykkänä, niin Ruusu menee paljon paremmin. Sen jälkeen saatiin muutamia tosi kivoja ympyröitä! Seuraavaksi tulimme keskiympyrälle. Aloitimme taivuttamalla ensin poneja ulos ja sitten sisään.
Ensiksi taivutimme ulos, ja itse en ole koskaan tunneille taivuttanut ympyrällä ulospäin näin pitkiä pätkiä! Siksi parilla ekalla taivutuksella olin aika hukassa, mutta pian ymmärsin asian jujun ja se olikin itse asiassa aika helppo juttu. Piti ainakin Ruusulla muistaa pitää sisäohja kunnolla kädessä, koska muuten taivutusta tuli liikaa ja koko poni oli mutkalla.
Sisäänpäin taivutuksissa oli sama juttu, että minun piti pitää vastakkainen ohja kädessä tai koko poni oli mutkalla. Nostimme ympyrällä nyt laukan ja jatkoimme laukassa samaa ulos- ja sisäänpäin taivutuksia.
Ruusu oli laukassa jo alusta asti tosi rento vasempaan, joten ei ollut vaikeuksia taivutuksissa. 
Se on vaan hieman hankalaa tunneilla, kun menen pikkuponilla ja muut ovat isoja poneja, niin välillä meinaan jäädä jalkoihin, heh. Nyt oli sama ongelma ja en voinut keskittyä kunnolla taivutuksiin, kun koko ajan piti olla reippaampi ja reippaampi, että muut mahtuvat laukkaamaan. 
En saanut taivutuksista siis hirveästi irti, mutta ehkä ensi kerralla?
Jatkoimme laukkaa, mutta nyt siirryimme uralle. Tarkoituksena oli, että vauhti ei saanut kiihtyä. 
Ruusua on mun mielestä paljon helpompi ratsastaa uralla laukassa, kuin ympyrällä.
Laukkasimme uralla hetken, kunnes siirsimme ravin kautta käyntiin ja kävelimme välikäynnit.Välikäyntien jälkeen ravasimme uralla hetken ja sitten tulimme oikeassa kierroksessa keskiympyrälle. Teimme taivutukset oikeaan. Ruusu oli paljon huonompi tähän suuntaan ja koko ajan sai olla tekemässä puolipidätteitä. Mikään niistä taivutuksista ei vaan tuntunut menevän hyvin, kun poni oli vaan kiireinen eikä kuunnellut. 
Nostimme oikean laukan ja jatkoimme samoilla tehtävillä. Laukassa Ruusu alkoi jo vähän kuuntelemaan ja pyöristyikin osittain.  Ulospäin taivutuksissa kuitenkin pyöreys lähti ja melkeimpä luovutin. 
Siirryimme uralle laukkaamaan ja sain olla tarkkana sisäohjan kanssa, että pidän senkin kädessäni. 
Ruusu pyöristyi uralla ja siihen oli hyvä lopettaa laukka oikeaan.Aloitimme tunnin "virallisen" tehtävän. 
Ensin ihan käynnissä. 
Toiselle pitkälle sivulle väistö, niin että takajalat kulkevat uralla. Toiselle pitkälle sivulle tuli voltti. 
Väistön tarkoituksena oli lähteä n. metri ennen uraa kääntämään uran sisäpuolelle. Sitten väistättää ns suoraan, että poni ei lähde valumaanuralle. Sekava selitys :D
Ruusulta ja multa tää meni yllättävän hyvin. Jo ensimmäinen väistö oli ihan super hyvä ja poni teki just sen mitä halusin! Ympyröilläkin poni taipui jo paremmin. Ruusulle ja mulle on väistöt tosi helppoja. On ollut aika kauan jo.Sitten sama tehtävä, mutta nyt ravissa.
Ravissa mulla ei ollut Ruusun kanssa minkäänlaisia ongelmia, kun poni teki just sen mitä pyysinkin. Väistöissä alussa lähti valumaan vähän ulos, mutta muutamat viimeiset oli ihan superit!
Ravissa ympyröillä Ruusu oli tosi hyvä, kun pelkällä istunalla pystyi kääntämään ponin!
Tähän olin tosi tyytyväinen ja siihen oli hyvä lopettaa tunti.
Kävelimme hetken, kunnes tulin alas selästä ja nostin jalustimet. Ruusun piti jatkaa, mutta ratsastaja ei tullut, niin vein ponin talliin.


Essi

3 kommenttia:

  1. Sä oot aika pitkä tolle ponille

    VastaaPoista
  2. No ei kyl... Jos Essin ope antaa Essille Ruusun vakkariks nii eiköhän Essi oo sille ihan sopiva...

    VastaaPoista
  3. No ei kyl oo.... Jos Essille laitetaan vakkariks Ruusu nii eiköhän Essi oo sille ihan sopiva...

    VastaaPoista